Квиз знања о Црвеном крсту

15. маја 2015. године одржан је традиционални „Квиз знања о Црвеном крсту“ у Сали Скупштине општине Ивањица. На квизу је учешће узело 75 учесника петог разреда у укупно 13 екипа. Сам квиз се сваке године организује како би се деца у најмањем узрасту упознала са значајем постојања организације Црвеног крста у свету и мисијом коју спроводи, придржавајући се основних принципа покрета.

image-7e5d654dd4d8e79581295f02be65a2cd34397b252ffb972e693aa7f201dc0366-V image-7c76bddaf825a3e48d1e4b72452ff1180c00431ad7a47adaf62b1afec6feedea-V image-3c86133528bfb69be17e11c786680337b5c6fc7416b67243f1cee73819929161-V

На квизу прво место освојили су ученици из Основне школе „Мајор Илић“ Кушићи

1. Дуња Циврић

2. Анђела Грковић

3. Марија Ћировић

4. Александар Арсовић

5. Срећко Несторовић

6. Дејан Рацић

Друго место освојила је екипа ИИ Основне школе „Милинко Кушић“

1. Сара Лишанин

2. Ива Секулић

3. Ива Драмићанин

4. Милица Константиновић

5. Кристина Милутиновић

Треће место освојила је екипа Основне школе „Вучић Величковић“ Међуречје

1. Бојана Вукотић

2. Милијана Пантовић

3. Милица Аџић

4. Невена Станић

5. Жељко Луковић

Извештај са манифестације „Ноћ музеја“

Основна школа „Вучић Величковић“ Међуречје је ове године по први пут узела учешће у манифестацији „Ноћ музеја“. Ова манифестација се организује на нивоу целе Републике. Она је део Европске Ноћи музеја чијој се иницијативи наша земља прикључила још 2006. године.

Ове године организована је 16. маја са почетком у 17 часова и трајањем до 1 час после поноћи. И Општина Ивањица је узела учешће у поменутој манифестацији. На тринаест локација широм града биле су организоване поставке које су посетиоци могли видети.

У нашој школи организована је изложба посвећена историјату школе и места. Ученици седмог разреда наше школе су за присутне посетиоце припремили презентацију о почецима школства у Међуречју, историјату школе (Рокчанска школа) и савременој школи  коју они похађају. Презентација је обухватила и учешће и реализацију пројекта „Образовни сеоски туризам“ одобреног од стране Школске управе Чачак у коме наша школа учествује.

У историјском делу поставке су се могле видети и слике са прве школске Олимпијаде, некадашњи директори и наставници школе, као и фотографије са екскурзија на које су ученици ишли. Такође, су се могле видети и фотографије о древним цивилизацијам насталим на тлу Међуречја, пропраћене објашњењима као и фотографије из савремене историје места (Други светски рат).

sl13 sl12 sl1У Међуречју,

16. 05. 2015. године

Крос РТС-а

Дана 15.05.2015. године одржан је традиционални пролећни крос РТС-а.

Право учешћа у кросу су имали ученици од првог до осмог разреда, и то у следећем редоследу и дужини стаза:

 

 • I M 200 м
 • I Ж 200 м
 • II M 300 м
 • II Ж 300 м
 • III M 350 м
 • III Ж 350 м
 • IV M 400 м
 • IV Ж 400 м
 • V M 500 м
 • V Ж 400 м
 • VI M 500 м
 • VI Ж 400 м
 • VII M 600 м
 • VII Ж 500 м
 • VIII M 600 м
 • VII Ж 500 м

Ученици су имали припреме претходних недеља континуираног трчања. На учешће у кросу се одазвао велики број ученика и у ченица од првог до осмог разреда.  Због непостојања атлетске стазе ученици су трчали од школе до терена за одбојку по прописаним деоницама које су обележене. Ученици су постигли добре резултате и најбољим ученицима су свечано уручене дипломе.

kros

ПРЕДМЕТНИ НАСТАВНИК

Иван Петровић

Ноћ музеја 2015

Ноћ музеја најављује да ће овогодишња манифестација, у целој Србији, бити одржана у суботу 16. маја. Најпосећенија манифестација у области културе, која се на популаран начин бави музејима и културном баштином, ове године се одржава дванаести пут. Ноћ музеја је уједно део Европске Ноћи музеја чијој се иницијативи прикључила 2006. године.

Наша школа се ове године представља историјском изложбом o древним цивилизацијама насталим  на ушћу 2 реке. Изложба ће бити отворена од 17 до 23 часа.

noc_muzeja

Програм манифестације:

Рађање – изложба која представља историјат ивањичког породилишта.
Снови – групна изложба младих ивањичких сликара.
Живот – изложба фотографија Фото-кино клуба „Пекинац“.
Илузије ( Код Гуливера) – изложба посвећена филмовима сниманим у Ивањици, старом градском биоскопу, филмским радницима који су стварали у Ивањици, и љубави Ивањичана према филмској уметности.
Понос – изложба посвећена знаменитин Ивањичанима, и њиховим посебним заслугама у националној култури, уметности, науци, хуманитарном раду и слично.
Сећања – Етнографска изложба старих ношњи и одела.
Крајпуташ – прича о необичним споменицима, посебно бројним у Моравичком крају.

У концептуално заокруженом програму, низом изложбених поставки представљамо карактеристичне периоде и активности у животу човека у Ивањици. Свака појединачна изложба је самостална и комплетна, а све заједно, својим темама и редоследом, формирају причу у којој откривамо човека у три ванвременске улоге: човека у улози аутора, публике, и изложбе.
Овај програм, представља историјат глобално награђиваног, а данас затвореног ивањичког породилишта, о размишљањима и сновима младих Ивањице кроз изложбу младих уметника, затим свакодневном животу обичног, малог човека, те необичној вези Ивањице и филмске уметности, о изузетним људима са изузетним доприносом науци и култури пореклом из нашег града, народној историји и култури одевања, и необичним споменицима – крајпуташима, карактеристичним за Србију и посебно бројним у Ивањичкој општини.
Ове изложбе планиране су за локацију Амбијентална целина Стара Ивањица, Кушића Хан, улица Милинка Кушића – шеталиште, прате човека од рођења до вечног починка, и проналазе га у три поменуте улоге у процесу стварања.
Карађорђе по други пут међу Србима
Изложба Југословенске кинотеке посвећена првом српском филму и његовом аутору, Светозару Боторићу. Изложба говори о потрази за овим филмом, као и пројекција са стручним предавањем.
Концерт градског хора Ивањице отвориће ову Ноћ музеја (предвиђенису за галерију и плаву салу Дома КултуреИвањица, Венијамина Маринковића ББ).
Едукативни програм
Три изложбе едукативног и пратећег програма, то јест, две школске изложбе, биолошка и историјска, и изложба УЛУ „Форма“, предвиђене су за локације: Техничка школа Ивањица, Миће Матовића 2, Ивањица, ОШ Вучић Величковић, Међуречје ББ, Ивањица и Мали трг, Венијамина Маринковића ББ, Ивањица.
– Занимљива биологија – школска изложба великих, тродимензионалних модела ћелија – основних јединица грађе и функције свих живих бића
– Између две реке – школска историјска изложба
– Формирање човека – Изложба УЛУ Форма
Сталне поставке
Три сталне поставке, у старој хидро – централи, градској библиотеци и ФК Јавор, налазе се на сталним локацијама, Хидро-централа на реци Моравици, Градски Парк, Ивањица, ФК Јавор Ивањица, 13. септембар ББ, Ивањица, и Дом Културе Ивањица, Венијамина Маринковића ББ.
– 13.септембар, улица трофеја – Трофејна сала и архива ФК Јавор
– Стара електрана на Моравици – отварање машинске собе и архиве старе хидро – централе
– Значајни легати, ретке и старе књиге – Библиотека Светислав Вуловић
Концерт гудачког квартета Mistic Cello предвиђен је за локацију Плато испред Споменика револуције, градски парк, Ивањица.

Предавање „Заштита од насиља у породици“

predavanje1 predavanje12

Предавање је одржано 29. априла 2015. године у ОШ „Вучић Величковић“ у Међуречју са почетком у 11 часова на тему „Заштита од насиља у породици“.

Предавању су присуствовали:

 • директор школе Биљана Пивљаковић
 • педагог Дубравка Ивковић
 • библиотекар Биљана Ристић
 • Злата Плавшић
 • Милица Коларевић
 • Милка Радивојевић
 • Јелена Самарџић
 • Ана Мићовић
 • Весна Аџић

Предавање су одржали представници МУП-а из Ивањице Радојица Јелић и из Чачка Александар Ресимовић у трајању од 2 сата и 30 минута.

Предавање је било изузетно занимљиво и учесници су показали интересовање за покренуте теме и активно учествовали у разговору.

Такмичење „Шта знаш о саобраћају“

   Sta znas o saobracaju

У суботу, 25. априла 2015. године у ОШ „Милана Вучићевић Зверац“ у Братљеву одржано је традиционално општинско такмичење „Шта знаш о саобраћају“ са почетком у 9 часова.

Учествовало је седам школа са осамдесетак такмичара, ученика петог и шестог разреда. Учесници из наше школе били су: Лука Вучетић и Никола Величковић, ученици петог разреда („Б“ група),

Катарина Новаковић (осми разред), Тамара Аџић, Милош Аџић, Лазар Пурић (седми разред) – „Ц“ група и постигли су следеће резултате:

Катарина Новаковић – 277 бодова, Лука Вучетић – 211 бодова, Милош Аџић – 210 бодова, Никола Величковић – 200 бодова, Тамара Аџић – 194 бода, Лазар Пурић – 180 бодова.

Поред тестова и познавања саобраћаја они су морали да се покажу и на полигону спретности. Прво место екипно освојила је школа домаћин, друго ОШ „Милинко Кушић“, а треће ОШ „Кирило Савић“.

Пласман за окружно такмичење остварила је екипа „Б“, коју чине: Дарко Милетић из Братљева и Јован Длачић, Тамара Јеротијевић и Мина Вукашиновић из ОШ „Милинко Кушић“ и екипа „Ц“ – Владимир Стеванић и Жељко Милетић из Братљева, Тијана Боровић из ОШ „Кирило Савић“ и Катарина Новаковић из Међуречја.

Окружно такмичење биће одржано 9. маја у Чачку.

Такмичење је организовано уз помоћ Саобраћајне полиције и Дома здравља у Ивањици.