ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС „Лето без бриге,проведи крај књиге“

Кристијан Ђорђевић,ученик петог разреда наше школе, освојио је ПРВО место на Литерарном конкурсу „Лето без бриге, проведи крај књиге“ у категорији ученика од петог до осмог разреда а који је био расписан у јуну 2017. године.

Конкурс је био намењен ученицима основних и средњих школа. Учествовало је укупно 140 радова у три категорије и то: 54 рада ученика нижих разреда, 75 радова ученика виших разреда и 11 радова ученика средњих школа.

Најбољи радови биће објављени на сајту и Фејсбук страни Друштва.

Додела награда: књиге, дипломе и похвалнице биће у октобру 2017. године на свечаности поводом Међународног дана школских библиотека.

Библиотекари школа чији ученици освоје прва места добиће бесплатну чланарину за 2018. годину.

Честитамо Кристијану на постигнутом успеху и освојеном ПРВОМ месту као и његовом предметном наставнику српског језика Милици Коларевић.

Посета представника МУП-а ПС Ивањица школи 19. oктобар 2017. године

 

 

У четвртак, 19. октобра 2017. године, у просторијама наше школе одржано је предавање двојице представника МУП-а ПС Ивањица: Гојка Ћурчића и Дејана Ђурашевића.

Предавање је било предвиђено за ученике четвртог и шестог разреда а у оквиру редовних часова одељенског старешине.

Тема предавања је била „Полиција у служби грађана“.

Основни циљ предавања био је да се ученици упознају и зближе са самом полицијом, да се ослободе страха од ње и да запамте да је полиција ту да пружи помоћ и да заштити.

Предавање је било организовано кроз разговор о неколико значајних тема:
– Шта је то полиција?
– Начини обраћања полицији
– Упознавање ученика са полицијском опремом

У оквиру теме ученици су се упознали са следећим подацима:
Полиција је државна служба чији је основни задатак да заштити живот људи, људску имовину и да одржава мир и ред у друштву.

Након тога предавачи су са ученицима разговарали о делатностима полиције. Сазнали су да се полиција осим што има задатак да одржава ред и мир, бави регулисањем саобраћаја, спречавањем криминалног понашања односно извршавањем криминалних дела као и обезбеђивањем јавних скупова.

Предавачи су ученике подсетили и на начине којима се могу обратити полицији:
– позивањем броја 192 са фиксног или мобилног
телефона
– одласком у полицијску станицу
– обраћањем полицијској патроли или саобраћајном и криминалистичком полицајцу

Ученици су у току разговора сазнали нешто више о четири јединице полиције:
– полиција опште надлежности
– саобраћајна полиција
– жандармерија
– специјална антитерористичка јединица

Ученици су са пажњом слушали излагаче и учествовали у разговору. Циљ предавања је испуњен а ученицима су предочене корисне информације које су везане за рад и делатност полиције, понашање на путу од куће до школе као и на понашање у школској згради.

УЧЕНИЦИ НАШЕ ШКОЛЕ НА ВОЈНОЈ ПАРАДИ У БАТАЈНИЦИ

Седамдесет трећа годишњица ослобођења Београда у Другом светском рату обележена је низом манифестација 19. и 20. октобра 2017. године. Ученици наше школе били су присутни на војној паради на аеродрому у Батајници, у петак – 20. октобра 2017. године – са почетком у 12 часова.

Борбе за ослобођење Београда започете су недељу дана пре коначне победе. Наши и совјетски војници 14. октобра увече заузели су положаје од десне обале Саве па све до подавалских села. Тај дан остаће упамћен и по значајном отпору нациста и сила Осовине. На Славији се тада пуцало са свих страна. Ту су се срели делови јединице југословенске и совјетске војске, после чега је почео продор ка центру престонице. Велика борба водила се код Народне скупштине, а окупатору је помагала „Смедеревска групација” која је дошла са истока. Сукоби су настављени до 20. октобра.

Војници Црвене армије који су погинули у борбама код Народног позоришта сахрањени су поред споменика кнезу Михаилу, али је обележје, подигнуто на том месту њима у част, уклоњено после раскола Југославије са Информбироом.

У борбама октобра 1944. погинуло је око 3.000 наших војника и готово хиљаду црвеноармејаца, а рањено је више од 4.000 бораца. На Гробљу ослободилаца Београда сахрањено 1.386 војника НОВ-а и 711 припадника Црвене армије. Њихови гробови пре подизања овог обележја 20. октобра 1954. били су раштркани по целом Београду – од Авале до Калемегдана, на потезу на коме су борбе и вођене.

Локална Канцеларија за младе општине Ивањица у оквиру Локалног акционог плана за младе општине Ивањица (2014 – 2019.)

Локална Канцеларија за младе општине Ивањица у оквиру Локалног акционог плана за младе општине Ивањица (2014 – 2019.), стратешки правац 2.10. – обезбеђивање услова у локалној заједници за активно бављење младих спортом – 20. октобра 2017. године уредила је школски терен ОШ “Вучић Величковић” у Међуречју. Терен је очишћен и обележене су линије. 

Дечја недеља петак-06.10.2017

 

  У петак, 6. октобра, одржана је приредба поводом пријема првака у Дечји савез. Приредба је почела у 11 часова, а учесници приредбе су били предшколска група из Међуречја и ученици млађих разреда наше школе. Приредби су присуствовали ученици старијих разреда и наставници.    

      После уводних речи водитеља, првацима су старији другари отпевали песму „Добро дошли прваци“. Уследиле су речи „Добродошлице“, као и читање текста „Лепота је у различитости“. Кроз изговорене стихове ученици су се подсетили дечијих права, обавеза као и правила лепог понашања. Шаљиви стихови насмејали су публику, а смена извођача на сцени праћена је аплаузима. Поруке песама су биле у складу са општим циљевима Дечје недеље. За крај приредбе хорски је изведена песма „Деца су украс света“. Најмлађи ученици су били пријатно изненађени симболичним поклонима који су им уручени.

     Активности Дечје недеље,  у нашој школи, реализоване су планираном динамиком Ученици и наставници су активно учествовали у њима са жељом да сваке наредне године будемо креативнији и успешнији.

У петак 6.10.2017.године одржан је крос „Трка за срећније детињство“у О.Ш „Вучић Величковић“из Међуречја ,на целу са наставником Јасмином Мићић у сарадњи са Црвеним Крстом  и Спортским савезом Ивањице.Крос је одржан на теренима школе.Учествовали су ученици од 1 – 8 разреда,као и деца из предшколске групе.

Такмичење је почело трком предшколаца где је победу однео Далибор Маричић.Даље су уследиле трке девојчица и дечака 1. и 2.разреда.У обе категорије победу су однели прваци ,Душица Богдановић и Ненад Ђокић.Након њих ,своју брзину су одмерили ученици 3 и 4 разреда.Међу девојчицама најбоља је била ученица 3.разреда Јована Богдановић,а међу дечацима,ученик 4 .разреда Георгије Маричић.Када су додељене дипломе ученицима млађег узраста,настављено је такмичење ученика од 5-8 разреда

У врло узбудљивој трци у категорији дечака 5. и 6. разреда победу је однео Дејан  Маричић ,ученик 6.разреда ,а у категорији девојчица Марија Савић ,такође ученица 6 разреда.

У надметању 7. и 8. разреда,обе победе су однели осмаци,Невена Станић и Никола Величковић.Такмичење је протекло у сјајној атмосфери и великој ангажованости.

Дечја недеља четвртак 05.10.2017

ПОКАЖИ ШТА ЗНАШ

У четвртак, 5. 10. 2017. године, ученици Основне школе „Вучић Величковић“ у Међуречју показали су своје таленте под слоганом „Покажи шта знаш“. Својим другарима и наставницима представили су разнолика умећа.

Муизчке таленте показали су ученица VII разреда Милица Луковић, свирајући песме „Црвен цвете“ и „Још не свиће рујна зора“, док су вокалне способности показали ученици VIII разреда, на челу са Милицом Аџић, певајући песме „Црвен цвете“, „Божури“ и „Сини јарко сунце са Косова“

Своје кошаркашке акробације показао је Никола Величковић, док су гимнастичке фигуре приказале ученице млађих разреда. Ученици VI разреда су одглумили део из серије „Село гори, а баба се чешља“.

Најмлађи ученици су певањем и рецитовањем такође показали таленат, тако да школа од својих ученика и у будућности може очекивати квалитетне и оригиналне приредбе.

На нивоу општине планирана је активност изложбе лутки у Дому културе. Ученици наше школе узели су учешће и својом креативношћу дали допринос дечјем стваралаштву.

Дечја недеља -четвртак 5.10.2017

Посета школској библиотеци 

Четврти дан Дечје недеље је у нашој библиотеци био врло динамичан. Школску библиотеку су посетили ученици свих разреда.  С обзиром на то да је мото ове године „ Градимо мостове међу генерацијама“, причом о међусобној  сарадњи и солидарности  започели смо  дружење.

За све ученике   реализована је књижевно-психолошка радионица која се одвијала по фазама. Први део је подразумевао разговор на  задату тему.  Други део се односио на читање прича  :„ Три лептира“, „ Два друга “ и „ Велика лопта“. 

После читања уследила су многобројна питања која су пратила читање и разумевање прочитаног.

Ова радионица се завршила ликовним кутком где су деца илустровала већ горе наведене приче.

Колегиница Марина Новаковић илустровала је причу „ Бамби“ којом је указано на значај пријатељства, помоћи и лојалности која постоји и код животиња.

Ученици свих разреда су упознати са библиотечким фондом књига и   са појмовима аутор, издавач, илустратор, илустратор корица, уредник… Разговарали смо о томе како настају књиге, што је деци било посебно занимљиво.

На крају радионице уследило је покретање акције „ Желим да прочитам…“  Наслове књига које би желели да прочитају ученици су убацивали у кутију жеља.

ДЕЧЈА НЕДЕЉА -СРЕДА (04.10.2017)

 

У оквиру Дечје недеље, која је почела 2.10.2017.год., Дом културе из Ивањице је организовао гледање дечје представе под називом „Шалабалабајка“. Представу су погледали сви ученици младјих разреда општине Ивањица, а самим тим и ученици ОШ „Вучић Величковић“. Општина је обезбедила бесплатан аутобуски превоз ученицима из удаљених места. Представа је почела у 12 часова, обраћањем председника општине Зорана Лазовића. Председник је поздравио децу и просветне раднике. Акценат је ставио на „дете“ као људско биће, лепоте које нам деца доносе и пожелео да у будућности деце буде више. Нагласио је да је доста урадјено на адаптацијама школа у општини, али да ће помоћи бити више како би деца напредовала и уживала у сваком смислу.

Представа „Шалабалабајка“ је шашава комедија заснована на популарним бајкама „Црвенкапа“, „Три прасета“, „Уставана лепотица“… Она је уједно и најпопуларнија представа Позоришта Дечја Земља. Представа је смешна прича са три мала одмора и журком на крају.

Ученици су кроз представу научили да се зуби морају прати, да се страхови морају превазилазити, да не смеју разговарати са непознатима, да је много важно да се друже, слушају музику, да играју, да се поштују, воле…

Кроз представу је остварен васпитно-образовни циљ тј. да се оснажи дете, да уме да се суочи са проблемима и да да одговор на њих.

ТАКМИЧЕЊЕ ЗАНИМЉИВИ ПОЛИГОНИ

У среду 4.10.2017.године ОШ “Вучић Величковић“из Међуречја организовала је такмичење Занимљиви полигони,на челу са наставником физичког васпитањаЈасмином Мићић.Наставник је одредио 4 вође екипа  ПЛАВА,ЖУТА,ЦРВЕНА  И  ЗЕЛЕНА,који су сами изабрали екипе,а правило је било да свака екипа има бар по једну девојчицуи да свака екипа има ученике из бар два разреда.У такмичарском делуна полигону препрека прво су одмерили своју агилност ,а касније су се забавили игром НЕ ЉУТИ СЕ ЧОВЕЧЕ у мало другачијој форми –ученици су били фигуре.Салу је испунила велика ангажованост и добро расположење.Победу у оба дела такмичењаје однела ПЛАВА ЕКИПА цији је вођа био Лука Вучетић ученик осмог разреда,а чланови Никола Радивојевић,Никола Величковић,такође уценици осмог разреда и Марија Савић ,ученица 6 разреда.