Најлепше песме са конкурса дечије поезије 2017. године

На осми  „Конкурс за најлепшу дечију песму“ Дома културе из Ивањице , расписаног

2017.године приспелo је 216 песама од  ученика  осам  ивањичких основних школа, што је за 40 песама више него прошле године. Основци од  1-4 разреда написали су 117 песама а основци од 5-8 разреда 99 песама.

Селектор конкурса, професор српског језика и књижевности  у пензији, Миливоје Трнавац, одабрао је 74 песме за објављивање у зборнику „Пупољци 5“ а најбоље међу њима предложио за три награде.

„Ивањички основци, деца – песници, имају привилегију да оно што пишу буде, већ годинама вредновано и да се објављује у Зборнику „Пупољци“, захваљујући традиционалном конкурсу Дома културе. Песме одабране за објављивање у зборнику „Пупољци“, по сродности мотива сврстане су у седам тематских целина: Драги ликови, Школа, Природа и љубимци, Годишња доба, Другарство, Деца и одрасли и Љубав. Препорука наставницима је да својим ученицима сугеришу уместо уобичајених мотива и наслова и неке који би одисали свежином а у овом избору то су: Цвет, Орах, Врабац; Бицикл, Моји магнети, Нећу да бригам, Не волим да спавам, Осмех, Дечачки сан, Молитва, Улица живота и други, рекао је селектор конкурса, Миливоје Трнавац.

У зборнику „ Пупољци 5 “ објављене су и песме ученика наше школе:

„ Мама“ ученице Милице Перишић

„ Мој тата“ ученика Кристијана Ђорђевића

„Теби за љубав бако“ ученице Милице Савић

„ Дечачки сан“ ученика Дејана Маричића

„ Две баке“ ученице Јоване Богдановић

„ Прва љубав“ ученице Анастасије Ђорђевић

КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ

Књижевно вече 18.03.2017.

У Плавој сали ивањичког Дома културе, у организацији Oсновне школе „Вучић Величковић“ из Међуречја, одржано је књижевно вече, као део пројекта „Завичајни писци у оку професора 3“. Представљено је стваралаштво наше суграђанке, песникиње, Маријане Дешић. Око педесет присутних имало је прилику да чује критички приказ књига које је песникиња до сада објавила, а о којима су говорили наставник енглеског језика, Драган Милоњић, наставница српског језика, Милица Коларевић и наставник разредне наставе Славица Ћурчић. Одабране делове текста читала је Драгана Караклајић, стручни сарадник, педагог, уз музичку пратњу Николе Пивљаковића. Водитељ програма била је наставница ликовне културе, Аурора Пивљаковић, а медијска подршка наставник српског језика, Александар Ковачевић. На крају књижевне вечери, присутнима се обратила и сама песникиња, а по завршетку њеног говора, приређен је кратак коктел, током којег је Маријана Дешић потписивала књиге и сликала се са присутнима. Овом догађају присуствовали су и гости из Чачка, одакле је организатору, „ОШ Вучић Величковић“, стигла и медијска подршка, у виду промоције и најаве књижевне вечери на локалним медијима.

Предавање представника Црвеног крста

У петак, 17.марта 2017.године, у просторијама наше школе, одржано је предавање представника Црвеног крста, Марка Андрејевића за ученике петог разреда.

Тема предавања била је везана за историјат Црвеног крста. Циљ овог предавања био је да се ученици упознају са настанком Црвеног крста, његовом улогом и активностима као и ширење идеје хуманости од најраније младости.

На овај начин ученици су се припремали и за квиз знања о Црвеном крсту који ће се реализовати у мају.

Предавање је праћено презентацијом као и филмом путем којих су ученици могли да сазнају многе корисне информације. Сазнали су да је Црвени крст међународна, хуманитарна организација са седиштем у Женеви, као и да је њен оснивач Анри Динан. Ученицима су представљени основни принципи Црвеног крста: хуманост, непристрасност, неутралност,независност, добровољност,јединство и универзалност.

Предавање је заинтересовало ученике па су били активни и постављали су питања предавачу.

Предавања представника МУП-а 13. Март 2017.

Предавање представника МУП-а

У понедељак, 13. Марта нашу школу посетио је представник МУП-а . Одржао је предавање за ученике петог разреда на тему „ У зачараном кругу дроге и алкохола .“
Предавање је одржано ради превенције и безбедносне културе ученика а саставни је део пројекта „ Безбедно детињство-развој безбедносне културе младих.“
Предавање је праћено презентацијом, након чега су ученици одгледали неколико едукативних филмова о негативном дејству дроге и алкохола.
Ученици могли да чују доста корисних информација о штетности алкохола и дроге као и до каквих последица може довести њихово конзумирање- сукоби, свађе, конфликти који могу довести до трагичног исхода.
Ученици су били врло заинтересовани за разговор па су постављали бројна питања. На крају предавања попуњавали су евалуационе листове где су оценили значај предавања али и предложили неке нове теме о којима би се у школи могло говорити.

Извештај са приредбе за Осми март

И ове године низом пригодних активности организовали смо приредбу поводом Осмог  марта. Припремили смо разноврстан програм у који су били укључени ученици  млађих и старијих разреда.

Водитељи приредбе биле су ученице седмог разреда Бојана Вукотић и Милијана Пантовић. На самом почетку, најавиле су програм поздравивши све присутне маме, баке, стрине, ујне.

Сви ученици су с нестрпљењем ишчекивали када ће се појавити на сцени. Прво су се представили ученици млађих разреда који су појединачно и групно рецитовали песме о мајци. Након рецитација, програм је употпуњен игром. Ученици су заиграли Мамино коло уз пратњу наставника музичке културе.

И ученици старијих разреда пожелели су да честитају својим мамама празник па су рецитовали стихове који стају у најлепше  песме о мајци. Након рецитација, на сцени су се нашли мали глумци, ученици млађих  разреда. Извели су скечеве  „ Колико је важна мајка“  и „ Надметање“ а публика је њихов наступ пропратила великим аплаузом.

Емоције исказане кроз рецитације пратила је песма.  Свој певачки таленат показали су ученици петог разреда отпевавши песму „ На студенцу“ а онда нас је на  важност чувања традиције подсетила  ученица Милица Аџић. Певала је песму „ Црвен цвете“ уз пратњу другара из одељења.

За крај приредбе оставили смо шаљиви и едукативни драмски комад о  једном „ обичном  и  необичном“ дану у животу сваке маме. Присутни су уживали у сценском наступу ученика петог, шестог и седмог разреда.

По завршетку програма, ученици су својим мамама поклонили честитке и руже од креп папира, чиме су још једном показали своју креативност и маштовитост.