МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЗАШТИТЕ УЧЕНИКА ОД ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА – ДАН РУЖИЧАСТИХ МАЈИЦА

И ове године симболично последња среда у фебруару месецу Међународни је дан борбе против вршњачког насиља, обележен је симболом розе мајице.

Идеја за обележавање овог дана настала је у знак протеста због инцидента који се догодио у Канади 2007. године. Канадски ученик Чарлс Мек Нил у школу је дошао обучен у розе мајицу, у знак подршке својој мајци која је оболела од карцинома дојке. Вршњаци су га због тога исмејали и психички и физички злостављали. Као знак подршке, сутрадан је 50 ученика обукло мајице исте боје, па су розе мајице убрзо постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама.

Овај дан у нашој школи обележен је низом активности у сарадњи са Тимом за заштиту ученика од дискриминације, злостављања и занемаривања. Координатори свих активности биле су Драгана Караклајић, педагог и Санела Митровић, наставница физике. И ове године смо носили ручно израђене беџеве, припремили маске розе и беле боје за све ученике и наставнике, у холу школе осмишљен је и уређен наш нови ружичасти кутак. Сви ученици су кроз предавање и презентацију инфоримисани о вршњачком насиљу, ризицима и превенцији насилног понашања, месту и времену инцидентних радњи. Ученици млађих разреда са својим учитељицама Данком Лишанин и Јеленом Самарџић припремили су начасу ликовне радове на тему вршњачког насиља, превенције, као и превенције насиља и подстицања пријатељства и толеранције. Старији разреди су кроз презентацију усвојили знања о вршњачком насиљу и превенцији, кроз бројне примере насилних радњи и понашања, облике злостављања и начине његовог спречавања. Морамо истаћи да се сви у нашој школи заједничким снагама свакодневно трудимо да подигнемо свест ученика о важности препознавања и спречавања насилног понашања, а да бисте се уверили у ово посетите наш ружичасти кутак.

ДАРОВИ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ ИВАЊИЦА И ВИБЕР ГРУПЕ “ДОБРИ САМАРЈАНИН“ СТИГЛИ И У ИЗДВОЈЕНО ОДЕЉЕЊЕ НАШЕ ШКОЛЕ У ЦРВЕНОЈ ГОРИ

Данас, 22. фебруара 2021. године, уручени су дарови председника општине Ивањица МОМЧИЛА МИТРОВИЋА и Вибер групе ,,Добри Самарјанин“ и ученицама у издвојеном одељењу наше школе у Црвеној Гори – ЈОВАНИ ЗАРИЋ и СЛАЂАНИ КАЛУШЕВИЋ. Захваљујемо се, још једном, на овом дивном гесту и изненађењу у име свих ученика наше школе! Хвала!

ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА У НАШОЈ ШКОЛИ

Поводом Међународног дана матерњег језика у нашој школи је реализовано неколико активности у сарадњи наставника српског језика Милице Башић и ученика од 5. до 8. разреда.

Како се овај дан обележава сваког 21. фебруарa, тако је током овог месеца урађена анкета са ученицима старијих разреда на тему: „Најлепша реч српског језика”. Због тога је и направљена књига као симбол знања, наслеђа и културног идентитета. Лепе речи помажу, оснажују и подстичу на радост, елан и сталну потребу да верујемо у бољу стварност чак и онда када смо без воље или тужни. Зато је свако од ученика изабрао по једну реч и утиснуо је на страницу књиге. За леп калиграфски рукопис заслуге иду учитељици Јелени Самарџић.

Осим речима овај дан је обележен и песмом, јер како каже чика Јова Змај ,,што не можеш друкче рећи –песма збори“. Ученици петог и шестог разреда отпевали су „Химну српском језику”, којом су пренели поруку о важности чувања матерњег језика, ради прошлих, садашњих али и будућих дана.

Како је Дан матерњег језика био јуче, у недељу, данас смо се на часовима српског језика још једном подсетили датума обележавања Дана матерњег језика кроз презентацију и тако заокружили овај датум.

Негујмо свој матерњи језик сваког дана!

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ СТРАНИХ ЈЕЗИКА У НАШОЈ ШКОЛИ 20. и 21. ФЕБРУАРА 2021. ГОДИНЕ

Дана 20. и 21. фебруара 2021. године биће одржано општинско такмичење из страних језика (енглеског језика, француског језика и руског језика) у нашој школи.

Дана 20. фебруара 2021. године, са почетком у 10 часова, биће одржано такмичење из руског, односно француског, језика. Координатор такмичења из другог страног језика је наставница руског језика у нашој школи ИВАНКА КОЛАРЕВИЋ.

Дана 21. фебруара 2021. године, са почетком у 10 часова, биће одржано такмичење из енглеског језика. Координатор такмичења из енглеског језика је наставник енглеског језика у нашој школи ДРАГАН МИЛОЊИЋ.

Свим ученицима и њиховим наставницима желимо много среће и успеха на предстојећем такмичењу!

ПОСЕТА ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ НАШОЈ ШКОЛИ И ПОДЕЛА СЛАТКИША КОЈИ СУ ДАР ВАЈБЕР ГРУПЕ “ДОБРИ САМАРЈАНИН“

Данас, 17. фебруара 2021. године, након завршених часова, нашу школу је посетио председник општине Момчило Митровић и том приликом ученицима донео слаткише који су дар Вибер групе ,,Добри Самарјанин“ која окупља хумане Ивањичане. Сусрет са председником је протекао у лепој атмосфери, а наши ученици су се врло обрадовали поклонима. Захваљујемо се још једном на дивном гесту у име свих ученика!