ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ТОЛЕРАНЦИЈЕ У НАШОЈ ШКОЛИ

Поводом Међународног дана толеранције који се обележава 16. новембра у нашој школи су овај дан обележили низом активности ученици стријих разреда уз подршку педагога ДРАГАНЕ КАРАКЛАЈИЋ.
У нашој школи толеранцијом се бавимо читаве године, не само на овај дан. На данашњи дан само подсећамо ученике да сваког дана морамо да живимо у духу толеранције, како би нам свима било добро. Овај датум смо уврстили у наш Годишњи план рада и наш тим који се бави заштитом деце од злостављања и занемаривања ову манифестацију вреднује као добру превенцију насиља.
Обележавајући овај значајни датум ученике смо интерактивним предавањем о толеранцији подсетили да је потребно уважавати туђе мишљење, уверења и осећања и да је то једини начин да будемо људи. А подсетили смо се и основних начела толеранције:
Толеранција је поштовање, прихватање и уважавање различитости.
Толеранција подразумева уважавање туђих идеја, ставова и начина живота.
Бити толерантан је морална дужност сваког појединца и законски захтев.
Толеранција је врлина која доприноси мењању културе рата у културу мира.
Толеранција је одговорност коју носе људска права, демократија и владавина закона.
Толеранција се учи у породици.
Толеранција зауставља насиље.

ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА

Данас, 25. новембра 2020. године, наставница Технике и технологије, САНЕЛА МИТРОВИЋ, обележила је Међународни дан борбе против насиља над женама, скренувши пажњу колегиницама, путем презентације, на горући проблем насиља над женама у друштву, на поражавајућу статистику и на то које мере треба предузети те како се борити против ове врсте насиља. Презентација је била садржајна и занимљива за све колегинице запослене у нашој школи. Браво! 👏👏👏

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ДЕТЕТА У НАШОЈ ШКОЛИ

Како је дивно бити дете! Бивајући у њиховом друштву, ми наставници, свакодневно много учимо. У прилици смо да од њих чујемо различите идеје и решења. Иако понекад заслуже и понеки прекор, трудимо се да их разумемо и то припишемо њиховим младим годинама. Зато је данашњи дан био дан посвећен деци и разговору са њима.

Наставник српског језика и књижевности у нашој школи, МИЛИЦА БАШИЋ, низом активности обележила је Светски дан детета са ученицима старијих разреда, у два одвојена трермина. Са ученицима је најпре говорено о историјату овог дана. Након тога смо разговарали како о поезији, тако и о прози у вези са дечјом тематиком. Био је то повод да се подсетимо многих песника који су писали инспирисани децом. Било је ту стихова Драгана Лукића, Љубивоја Ршумовића, Моше Одаловића, Недељка Попадића, Десанке Максимовић, Драгомира Ђорђевића, Мике Антића, итд. Са друге стране, разговор нас је одвео и до многих дечјих писаца који су о детињству казивали и у прози. Причали смо и о Бранку Ћопићу, Браниславу Нушићу, Ференцу Молнару, Владимиру Пишталу, свима онима који су са љубављу оставили бројне записе о деци, њиховим несташлуцима, размишљањима, тегобама и храбростима.

Нисмо заборавили ни да прочитамо понеки стих о деци који би подстакао на промишљање о себи и о томе како би реаговали у најразличитијим ситуацијама.

За крај, иако нам епидемиолошка ситуација не дозвољава скидање маски, ипак се иза њих није дао сакрити осмех као оно најдрагоценије што краси свако дете.

ДАН РОЂЕЊА ВУКА СТЕФАНОВИЋА КАРАЏИЋА ОБЕЛЕЖЕН НА ЧАСУ ТЕХНИКЕ И ТЕХНОЛОГИЈЕ

Данас, 06. новембра 2020. године, наставница Технике и технологије у нашој школи, САНЕЛА МИТРОВИЋ, обележила је са ученицима седмог разреда Дан рођења Вука Стефановића Караџића.

Дан рођења Вука Стефановића Караџића је обележен тако што су ученици седмог разреда радили презентацију у складу са темом правећи изванредну корелацију између наставних предмета: српски језик и књижевност, историја и техника и технологија.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН РОЂЕЊА ВУКА СТЕФАНОВИЋА КАРАЏИЋА

Дан рођења Вука Стефановића Караџића у нашој школи обележили смо низом активности. Циљ је био да ученицима приближимо живот и дело овог српског писца, проучаваоца и реформатора српског језика и писма, као и сакупљача народних умотворина.

О њему је говорено како на часу српског језика у млађим и старијим разредима, тако и на часу технике и технологије.

Овај значајан датум био је повод да обновимо, али и да проширимо знање о Вуку, као и да виртуелном екскурзијом одемо до Тршића, Беча и других места везаних за његов живот и рад. И данас смо се подсетили колико је битно чувати све оно што нам је Вук оставио у наслеђе.

С тим у вези, драго нам је што се можемо похвалити да у нашој школској библиотеци постоје бројна Вукова дела од велике вредности, која наше ученике могу мотивисати да свакодневно чувају и бране свој језик и писмо, баш онако како је то Вук чинио.