22. мај – Међународни дан биодиверзитета – обележен у нашој школи

Биодиверзитет или биолошка разноликост подразумева свеукупну разноврсност свих живих бића на Земљи. Овај појам обухвата разноликост гена – генетички диверзитет, али и разноликост врста – специјски диверзитет и екосистема – екосистемски диверзитет. У доба интензивних људских утицаја на природу и самим тим на биодиверзитет, веома је важно подизати свест људима о овој битној теми.

Међународни дан биодиверзитета се традиционално одржава већ двадесет и једну годину, при чему се сваке године обележава под различитим слоганом. Сваки слоган у центар пажње за ту годину ставља одређену тему којој ће дан бити посвећен. Неке од тема које су претходних година биле представљене су: биодиверзитет шума, климатске промене, одрживи туризам, биодиверзитет мора, биодиверзитет острва, храна, вода и здравље за све и многе друге. 

Међународни дан биодиверзитета ове године подсећа људе да је биодиверзитет основа нашег опстанка на Земљи и да ослонац за бољу будућност треба да тражимо управо у његовом очувању и опоравку. Међународни дан биодиверзитета ове године ставља у фокус и глобални оквир за биодиверзитет, који представља стратешки план за спровођење различитих активности које за циљ имају промену односа човечанства према биодиверзитету и желе да осигурају да до 2050. године „живимо у хармонији с природом“. Глобални оквир за биодиверзитет ће бити тема преговора који се одржавају у октобру 2021. године. Циљ преговора је, између осталог, коначна ревизија овог документа, након чега ће бити организована Конференција УН о биодиверзитету на којој ће глобални оквир за биодиверзитет бити и званично усвојен.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*
*
Website